Siła kiełkowania jest to liczba nasion, które skiełkowały w czasie określonym dla badanego gatunku, w odpowiednich warunkach otoczenia, a wyrażona w procentach. W ten sposób można ustalić, ile nasion na sto badanych jest zdolnych do kiełkowania. Energia kiełkowania jest to zdolność kiełkowania nasion w czasie ściśle ustalonym i krótkim, wykluczającym ich przelegiwanie; energię kiełkowania wyraża się również w procentach. Badanie siły i energii kiełkowania wykonuje się w następujący sposób. Na spodek układa się warstwę ligniny lub waty i zalewa wodą do całkowitego nawilgocenia. Na mocno wilgotną ligninę rozkłada się nasiona jedno obok drugiego warstwą, a jeżeli nasiona są większe — w rządki, co ułatwia liczenie nasion skiełkowanych. Ponieważ nasiona kiełkują bez światła (pod ziemią), dlatego też spodki z nasionami przetrzymuje się bez światła, w odpowiedniej temperaturze (określonej dla gatunku), przy stałej wilgotności podłoża. Do kiełkowania nasion niektórych gatunków roślin jest potrzebne również światło. Siłę i energię kiełkowania bada się zwykle u nasion roślin zielnych, gdyż one kiełkują zwykle szybko (od kilku dni do trzech tygodni). Wśród roślin drzewiastych są tylko nieliczne gatunki, których nasiona kiełkują szybko, np. nasiona wierzb i topoli wysiane zaraz po zbiorze kiełkują w ciągu 1-3 dni. Dla innych nasion, które kiełkują po dłuższym czasie oraz tych, które dla skiełkowania muszą przebyć okres przygotowania (stratyfikacji) stosuje się próbę na żywotność. Próbę na żywotność wykonuje się zaraz po zbiorze. Do ustalenia żywotności nasion można posłużyć się metodą barwienia lub metodą krajania. Metoda barwienia. Zarodki wypreparowane z nasion umieszcza się w naczyniu i zalewa roztworem indygokarminu o stężeniu 1:2000, w którym to roztworze nasiona przebywają 1 godzinę w temperaturze. 15°C. Po odlaniu roztworu i przepłukaniu zarodków wodą można ustalić wynik. Zarodki martwe i nadpsute będą zabarwione roztworem, zdrowe pozostaną czyste. Przy użyciu określonej liczby zarodków do badania można ustalić procent nasion zdolnych do kiełkowania. Metoda krajania. Metoda ta jest stosowana głównie do nasion ciężkich, do których metody barwienia wykonać nie można, a więc np. do żołędzi, nasion derenia jadalnego, orzecha, jałowca. Polega ona na tym, że nasiona są moczone przez 2 doby w wodzie lub przetrzymywane przez pewien czas w mokrym torfie. Po napęcznieniu nasion przecina się je i bada zarodek; jeżeli jest zdrowy, uznaje się nasiona jako zdolne do kiełkowania. Próbie krajania poddaje się określoną liczbę nasion, w celu ustalenia procentu nasion zdrowych. Wyniki przeprowadzonych badań odnoszą się do roku, w którym się je wysiewa. Zdolność kiełkowania może być dla każdej partii badanych nasion inna, zależy bowiem od różnych czynników, np.: od stopnia dojrzałości, stanu wilgotności, sposobu wydobywania, przechowywania.
About The Author
Related Posts
Wnętrze
- Nowoczesna podłoga
- Mistrzowie parkietu: Kompletny przewodnik po układaniu drewna, wzorach i technikach
- tropiart.pl/plants/palmy-palmy-mrozoodporne.html
- Rozsmakuj się w stylu prowansalskim – przewodnik po pięknie sielskich aranżacji wnętrz
- Jak wybrać idealny domofon do domu: Kompleksowy przewodnik po bezpieczeństwie, funkcjonalności i kosztach
- Baldachim DIY: Stwórz bezpieczną i przytulną przestrzeń dla swojego dziecka krok po kroku
Ostatnie wpisy
Poczta kwiatowa, kwiaciarnia Włocławek
Archiwa
- wrzesień 2024
- sierpień 2024
- marzec 2024
- styczeń 2024
- grudzień 2023
- październik 2023
- wrzesień 2023
- sierpień 2023
- lipiec 2023
- czerwiec 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- marzec 2023
- październik 2022
- lipiec 2022
- marzec 2022
- luty 2022
- październik 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- marzec 2021
- październik 2020
- luty 2020
- styczeń 2020
- grudzień 2019
- listopad 2019
- październik 2019
- wrzesień 2019
- sierpień 2019
- kwiecień 2019
- marzec 2019
- styczeń 2019
- grudzień 2018
- listopad 2018
- czerwiec 2018
- maj 2018
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- luty 2017
Polecamy:
Casablanca Chopina
Porady wnętrzarskie
Jak wyczarować idealne oświetlenie w salonie: przewodnik po lampach i stylach
Oświetlenie to kluczowy element dekoracyjny każdego wnętrza, a salon, będący sercem domu, zasługuje na szczególną uwagę w tej kwestii. Właściwie …Cypryśnikowate
Do rodziny Taxodiaceae należą drzewa z igłami bądź łuskami ułożonymi skrętolegle. Drzewa jednopienne, kwiaty rozdzielnopłciowe. Szyszki zdrewniałe, różnej wielkości i …Sposoby na czyszczenie dywanów – Domowe triki, które przywrócą blask Twoim wnętrzom
Czyszczenie dywanów to nie tylko kwestia estetyki, ale także zdrowia. Utrzymanie dywanu w czystości ma ogromne znaczenie dla komfortu domowników …Loftowy styl życia: odkryj minimalistyczne wnętrza pełne industrialnego charakteru
W ostatnich latach styl loftowy zdobył ogromną popularność. Oferuje on niezwykle estetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które przyciągają miłośników minimalistycznego designu …Calendula – złożone
Calendula officinalis — Nagietek lekarski. Pochodzi z Europy południowej. Wyrasta do wysokości 30-50 cm. Łodyga wzniesiona, liście dolne szerokopłatkowe, górne …Cyrkulator kuchenny i magiczny świat gotowania sous vide: odkryj smak i zdrowie w każdym kęsie
Cyrkulator kuchenny zrewolucjonizował sposób, w jaki gotujemy, otwierając przed nami magiczny świat techniki sous vide. Dzięki tej metodzie każdy kęs …Rozmnażanie przez cebule
Cebula jest skróconym pędem, którego liśćmi są grube, przylegające do siebie łuski, osadzone na krótkiej, stożkowatej i grubej łodyżce, zwanej …
Najnowsze komentarze