Siła kiełkowania jest to liczba nasion, które skiełkowały w czasie określonym dla badanego gatunku, w odpowiednich warunkach otoczenia, a wyrażona w procentach. W ten sposób można ustalić, ile nasion na sto badanych jest zdolnych do kiełkowania. Energia kiełkowania jest to zdolność kiełkowania nasion w czasie ściśle ustalonym i krótkim, wykluczającym ich przelegiwanie; energię kiełkowania wyraża się również w procentach. Badanie siły i energii kiełkowania wykonuje się w następujący sposób. Na spodek układa się warstwę ligniny lub waty i zalewa wodą do całkowitego nawilgocenia. Na mocno wilgotną ligninę rozkłada się nasiona jedno obok drugiego warstwą, a jeżeli nasiona są większe — w rządki, co ułatwia liczenie nasion skiełkowanych. Ponieważ nasiona kiełkują bez światła (pod ziemią), dlatego też spodki z nasionami przetrzymuje się bez światła, w odpowiedniej temperaturze (określonej dla gatunku), przy stałej wilgotności podłoża. Do kiełkowania nasion niektórych gatunków roślin jest potrzebne również światło. Siłę i energię kiełkowania bada się zwykle u nasion roślin zielnych, gdyż one kiełkują zwykle szybko (od kilku dni do trzech tygodni). Wśród roślin drzewiastych są tylko nieliczne gatunki, których nasiona kiełkują szybko, np. nasiona wierzb i topoli wysiane zaraz po zbiorze kiełkują w ciągu 1-3 dni. Dla innych nasion, które kiełkują po dłuższym czasie oraz tych, które dla skiełkowania muszą przebyć okres przygotowania (stratyfikacji) stosuje się próbę na żywotność. Próbę na żywotność wykonuje się zaraz po zbiorze. Do ustalenia żywotności nasion można posłużyć się metodą barwienia lub metodą krajania. Metoda barwienia. Zarodki wypreparowane z nasion umieszcza się w naczyniu i zalewa roztworem indygokarminu o stężeniu 1:2000, w którym to roztworze nasiona przebywają 1 godzinę w temperaturze. 15°C. Po odlaniu roztworu i przepłukaniu zarodków wodą można ustalić wynik. Zarodki martwe i nadpsute będą zabarwione roztworem, zdrowe pozostaną czyste. Przy użyciu określonej liczby zarodków do badania można ustalić procent nasion zdolnych do kiełkowania. Metoda krajania. Metoda ta jest stosowana głównie do nasion ciężkich, do których metody barwienia wykonać nie można, a więc np. do żołędzi, nasion derenia jadalnego, orzecha, jałowca. Polega ona na tym, że nasiona są moczone przez 2 doby w wodzie lub przetrzymywane przez pewien czas w mokrym torfie. Po napęcznieniu nasion przecina się je i bada zarodek; jeżeli jest zdrowy, uznaje się nasiona jako zdolne do kiełkowania. Próbie krajania poddaje się określoną liczbę nasion, w celu ustalenia procentu nasion zdrowych. Wyniki przeprowadzonych badań odnoszą się do roku, w którym się je wysiewa. Zdolność kiełkowania może być dla każdej partii badanych nasion inna, zależy bowiem od różnych czynników, np.: od stopnia dojrzałości, stanu wilgotności, sposobu wydobywania, przechowywania.
About The Author
Related Posts
Wnętrze
- Mistrzowie parkietu: Kompletny przewodnik po układaniu drewna, wzorach i technikach
- Zakup okien do twojego domu – jak dokonać idealnego wyboru?
- tropiart.pl/plants/palmy-palmy-mrozoodporne.html
- Rewolucja w Materiałach: Łączenie PMMA i PC za Pomocą Kleju UV
- Rolety wewnętrzne: Przewodnik po typach, zaletach i wadach w aranżacji wnętrz
- Czym wykończyć schody betonowe? Schody na beton Warszawa. Producent schodów drewnianych mazowieckie
Ostatnie wpisy
Poczta kwiatowa, kwiaciarnia Włocławek
Archiwa
- wrzesień 2024
- sierpień 2024
- marzec 2024
- styczeń 2024
- grudzień 2023
- październik 2023
- wrzesień 2023
- sierpień 2023
- lipiec 2023
- czerwiec 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- marzec 2023
- październik 2022
- lipiec 2022
- marzec 2022
- luty 2022
- październik 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- marzec 2021
- październik 2020
- luty 2020
- styczeń 2020
- grudzień 2019
- listopad 2019
- październik 2019
- wrzesień 2019
- sierpień 2019
- kwiecień 2019
- marzec 2019
- styczeń 2019
- grudzień 2018
- listopad 2018
- czerwiec 2018
- maj 2018
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- luty 2017
Polecamy:
Casablanca Chopina
Porady wnętrzarskie
Aster
Callistephus chinensis — Aster chiński. Pochodzi z Chin i Japonii. Roślina roczna, wysokości 10-60 cm, łodyga wzniesiona, rozgałęziająca się, liście …Dziewięćsił
Carlina acaulis — Dziewięćsił bezłodygowy. Pochodzi z Europy (Polska). Roślina chroniona. Łodyga zwykle nie rozwinięta. Liście głęboko wcinane kolczasto zakończonymi …Pinus mugo
Pinus mugo (P. montana) — Sosna górska. Pochodzi z gór Europy środkowej i południowej. Krzewy płożące lub małe drzewa wysokości …Wybieramy pnącza na balkon. Na co się zdecydować?
Wybierając pnącza na balkon, weź pod uwagę specyficzne wymagania roślin dotyczące nasłonecznienia, wilgotności, gleby i temperatury. Kluczową kwestią jest też …Czy wystrój kuchni ma znaczenie?
Podejmując się urządzania nowego mieszkania, często stajemy pomiędzy wyborem stylu lub praktyczności. Wyzwanie to, dotyczy przede wszystkim pomieszczeń najbardziej użytkowych, …Zielone zarządzanie nieruchomościami: Jak łączyć obsługę najmu z zasadami zrównoważonego rozwoju?
Zrównoważony rozwój to koncepcja, która zyskuje na popularności w wielu branżach. Dotyczy to także sektora nieruchomości i obsługi najmu. Jak …Rozchodnik
Pochodzi z Afryki, Azji, Europy. Byliny o łodygach płożących lub wzniesionych, liściach naprzeciwległych lub skrętoległych, płaskich lub wałeczkowatych, całobrzegich lub …
Najnowsze komentarze