Pochodzi z Alp. Płożąca krzewinka, wysokości do 30 cm. Liście zimozielone, igiełkowate. Kwiaty czerwone, rurkowate, u dołu butelkowato rozdęte, wyrastają w górnych częściach pędów tworząc kilkucentymetrowe grona zwrócone w jednym kierunku. Kwitnie w lutym—marcu, a przy sprzyjającej pogodzie nawet wcześniej. Wrzosiec krwisty należy rozmnażać z sadzonek w sierpniu, względnie z półzdrewniałych pędów wierzchołkowych w lutym. Sadzi się go w odstępach 40 cm. Wrzosiec krwisty lubi ziemię kwaśną (pH 3,5-4,5), próchniczną, dostatecznie wilgotną. Odpowiednia jest ziemia wrzosowa lub bezwapienna, ubogie torfy, stanowisko słoneczne i półcieniste. Znosi jednak suszę i jako jedyna roślina z rodziny wrzosowatych może rosnąć również i na glebach wapiennych. Glebę pod wrzosiec przygotowuje się zaprawiając na głębokość 20-30 cm torfem z dodatkiem ziemi liściowej i piasku. Wrzosiec stosuje się w ogrodach skalnych w zestawieniu z paprociami oraz innymi wrzosowatymi. Po przekwitnięciu wrzosiec należy przycinać, aby wywołać rozkrzewienie.