Jak powstaje/zalety

Wysłodziny browarniane jest to pozostałość pozostająca po procesie wytwarzania piwa. Powstaje w kadziach, podczas osadzania się młóta na dnie beczek. Statystycznie jest to największy produkt w browarnictwie stanowiący odpad. Średnio wysłodzin browarnianych powstaje około 20 kilogramów na 100 hektolitrów piwa. Z ziaren jęczmienia słodowego wydobywają się między innymi białka i tłuszcze, które w następnej fazie produkcji ulegają hydrolizie przekształcając się od razu w wysłodziny. Powstający w kadzi filtracyjnej osad jest nie możliwy do rozpuszczenia. Młóto tworzy swego rodzaju filtr który jest potrzebny w dalszej fazie produkcji. Gdy spełni swoją rolę, młóto należy dokładnie wypłukać aby pozbyć się cukru i skrobi. Jeszcze niespełna kilkadziesiąt

lat temu produkt a raczej odpad ten był uznawany za kompletnie niepotrzebny, lecz długotrwałe i dogłębne badania wykazały, że można go dobrze wykorzystać. Może bowiem stanowić dodatek do różnego rodzaju pasz. Wysłodziny browarniane same w sobie zawierają ogrom białka, witaminy A, B i E oraz wiele innych składników makroelementycznych potrzebnych zwierzętom. Zaleca się szczególnie stosowanie młóta na poprawienie mleko-pędności zwierząt. Jego dodatkową zaletą jest jego cena. Jest o wiele tańsze niż inne dodatki paszowe o podobnych właściwościach niż młóto.

Cechy szczególne

Młóto, które trafiło bezpośrednio z produkcji piwa, zawiera w sobie aż około 75% wody. Dlatego jest wręcz idealne do pożycia przez zwierzęta, najlepiej do trzech dni, gdyż mogą ulec zepsuciu. Oczywiście dokładnie wysuszone wysłodziny browarniane będziemy mogli przechowywać nawet kilka miesięcy. W takim wypadku ich wilgotność musi się mieścić między 12 a 14%. Można również zakisić odpady browarniane na przykład w silosach lub pryzmach. Szczelnie przykryte i dokładnie zakonserwowane również wydłuża przetrwanie wysłodzin do kilku miesięcy. Mogą być stosowane praktycznie wszędzie jako dodatki do pasz. Można śmiało używać jako podstawowy składnik lub jak kto woli dodatek do mieszanek z kukurydzą, trawami czy innymi tego typu roślinami strączkowymi.

Według najnowszych badań, ustalono że wysłodziny można stosować jako nawóz do zakwaszania gleby. Choć aktualnie jest niewiele rolników stosujących tą metodę zakwaszania, jest ona w pełni bezpieczna i efektywna. Ta biomasa powstająca w wyniku produkcji piwa jest wykorzystywana coraz częściej jako dodatek białkowy do pasz. Jest to niemała rewolucja w żywieniu zwierząt przeżuwających jak i mono-gastrycznych.Młóto zawiera w sobie około 25% białka strawnego i jest to niemała liczba w porównaniu z innymi dodatkami. Dodatkowo posiada właściwości mlekopędne, dlatego może się okazać dobrym wyborem dla hodowców bydła mlecznego. Dodatkowym jego atutem jest cena, która jest aktualnie nie duża za tak dobrą odżywkę dla zwierząt. W internecie na wielu stronach możemy znaleźć bardzo dużo osób lub firm oferujących dostarczenie nam tego jakże dobrego produktu.